4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Audi A4 1.8 T Quattro 163 PS - BMW 320i

AUDI A4 1.8T QUATTRO 163 PS - BMW 320i

Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή!

Με ή χωρίς τούρμπο; Κίνηση στους τέσσερις ή μόνο στους δύο τροχούς; Πέρα από τα όποια διλήμματα, το βέβαιο είναι ότι τόσο η Audi όσο και η BMW συνεχίζουν να «φροντίζουν» ιδανικά και με το δικό τους μοναδικό τρόπο τούς ανήσυχους οικογενειάρχες! Kαι όχι μόνο βέβαια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: BΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕ χρειάζεται να είσαι και ο πλέον «ειδικός» στο σύγχρονο αυτοκινητικό στερέωμα, για να γνωρίζεις τις αξίες που πρεσβεύουν σήμερα οι τέσσερις τεμνόμενοι κύκλοι της Audi και ο χαρακτηριστικός μπλε έλικας των Βαυαρών συναδέλφων τους. Τι εννοούμε με αυτό; Αναμφίβολα, πέρα από το σεβασμό στον καταναλωτή (σημαντικό στοιχείο στις μέρες μας) και την κορυφαία σε όλα τα επίπεδα ποιότητα που συνοδεύει κάθε νεότερη ή μη πρότασή τους, στην πρώτη περίπτωση πόλος έλξης και, ταυτόχρονα, σημείο αναφοράς για περισσότερες από δύο δεκαετίες αποτελεί η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη των ανθρώπων της εταιρείας στο δόγμα της τετρακίνησης, στοιχείο μάλιστα που στις πιο «ζωηρές» εκδόσεις τους συνδυάζεται ιδανικά τα τελευταία χρόνια με την αφοσίωση των μηχανικών του Ίνγκολσταντ στους κινητήρες τούρμπο. Στην αντίπερα όχθη, κόντρα στο ρεύμα της εποχής, οι Βαυαροί μαέστροι του είδους εμμένουν σταθερά και ακλόνητα (και πολύ σωστά, με βάση το αποτέλεσμα που εισπράττει εδώ και χρόνια ο καταναλωτής!) στην εξέλιξη σπορτίφ αυτοκινήτων με ατμοσφαιρικούς κινητήρες-διαμάντια και κίνηση –που αλλού;- στους πίσω τροχούς. Παρά τις διόλου ευκαταφρόνητες αυτές διαφορές, κοινός σε κάθε περίπτωση παρονομαστής είναι ο ίδιος ο οδηγός, και μάλιστα ο πλέον απαιτητικός, ο οποίος δεν αναζητά μονάχα πολυτέλεια και υψηλό πρεστίζ, αλλά και το διαφορετικό. Με άλλα λόγια, το κάτι παραπάνω, όχι μόνο σε επιδόσεις και οδική συμπεριφορά, αλλά και σε χαρακτήρα. Ένα ακόμα δείγμα γραφής των δύο αυτών «νοοτροπιών» αποτελεί σήμερα αφενός η περίπτωση του τετρακίνητου Audi Α4 με το 1.800άρη κινητήρα-πασπαρτού των για την περίσταση 163 ίππων, αφετέρου εκείνη της 2λιτρης σειράς 3 της BMW, οι οποίες στο εμπορικό τερέν της χώρας μας έρχονται κυριολεκτικά αντιμέτωπες.

Form follows function?
Όταν έχεις αποφασίσει να επενδύσεις -διότι για επένδυση πρόκειται- περί τα 35.000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτου, δεν κοιτάς μόνο τα γκάζια και τα διαφορικά, καθώς, θέλοντας και μη, το ενδιαφέρον σου επικεντρώνεται και σε πιο «καθημερινούς» τομείς. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για ένα πολυτελές οικογενειακό αυτοκίνητο της μεσαίας κατηγορίας. Aν μη τι άλλο λοιπόν, για την περίσταση -και όχι μόνο- στην επιλογή βαρύνουσα σημασία έχουν, πέρα από τα οπτικά ερεθίσματα-προσωπικά γούστα, πιο απτοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι χώροι, ο εξοπλισμός κ.ο.κ. Eδώ, όπως κάθε φορά, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Aπό τη μια μεριά, αρχικά σε ό,τι αφορά την αισθητική προσέγγιση των δύο κατασκευαστών, η σειρά 3 έχει αναμφισβήτητα το επάνω χέρι. Eμφανώς πιο «αθλητική» σε σιλουέτα, με χαμηλό ρύγχος, έντονες ακμές περιμετρικά του αμαξώματος, πολύ μικρούς προβόλους και μακρύ μεταξόνιο, τραβά το μάτι αποπνέοντας, από την πρώτη κιόλας ματιά, ένα απαράμιλλα δυναμικό ταμπεραμέντο. Aπό την άλλη, το A4, διατηρώντας, όπως και οι παλαιότερες γενιές του, χαμηλότερους σχεδιαστικούς τόνους, προτάσσει σε σχέση με την 3άρα ένα σαφώς πιο ήπιο και διακριτικό προφίλ, που βέβαια από τη μεριά του αποπνέει το απαραίτητο για τη συγκεκριμένη κατηγορία κύρος.
Επίσης διαφορετική είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς ανοίγοντας την πόρτα του οδηγού. Mεγαλύτερος στην προσφορά του σε χώρους -και μάλιστα με διαφορά- αλλά και πιο πληθωρικός στο μάτι, ο θάλαμος «διαβίωσης» του A4 κερδίζει ξεκάθαρα τη χωροταξική κόντρα, ενώ για πολλούς και εκείνη των εντυπώσεων, αφού οι γνώριμες και πλήρως αποδεκτές από την πλειονότητα των αγοραστών φόρμες του Γερμανού κατασκευαστή, σε συνδυασμό με τα σκουρόχρωμα πλαστικά, δημιουργούν την απαιτούμενη για το είδος αίσθηση πολυτέλειας. H σειρά 3, υιοθετώντας πιο «καθαρές» γραμμές, ακολουθεί πιστά την τακτική τής απλότητας που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στη σειρά 5, εντυπωσιάζοντας οδηγό και επιβάτες όχι μόνο με την ποιότητα κατασκευής, αλλά κυρίως με τη συνολική εργονομία και την αίσθηση «φιλοξενίας» που σου προσφέρει από την πρώτη στιγμή. Σε αντίθεση, όσον αφορά τον εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, η εικόνα είναι απόλυτα ισορροπημένη (σ.σ.: περισσότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία για αυτόν τον τομέα ανατρέξτε στη σχετική ενότητα της δοκιμής μας).
Aς αφήσουμε όμως τα... τετριμμένα κι ας επικεντρωθούμε στην πραγματική ουσία των δύο αυτών κατασκευών. Mε άλλα λόγια, στις επιδόσεις των κινητήρων τους και στο γενικότερο οδηγικό τους ποιόν στην πράξη.

Mε ή χωρίς τούρμπο;
Aκολουθώντας πιστά την παράδοση των δημιουργών τους στον τομέα των κινητήρων, και τα δύο γερμανικά σεντάν υιοθετούν διαφορετικές πλην όμως γνώριμες από το πρόσφατο παρελθόν λύσεις, με αποδεδειγμένα αξιόπιστες και λειτουργικές στην πράξη τεχνολογικές εφαρμογές. Ξεκινώντας λοιπόν με τις απαραίτητες... συστάσεις, από τη μια μεριά η Audi συνεχίζει να ποντάρει στις δυνατότητες του γνωστού υπερτροφοδοτούμενου 1.800άρη κινητήρα με την 20βάλβιδη κεφαλή, ο οποίος είναι τοποθετημένος, όπως σε όλα τα A4, κατά το διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου, αποδίδοντας στη συγκεκριμένη του εκδοχή ισχύ 163 ίππων και μέγιστη ροπή 22,9 χλγμ. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ως γνωστόν, στη βάση της πυραμίδας της γκάμας, τη θέση του 6κύλινδρου «διαμαντιού» των 2.000 κ.εκ. του παρελθόντος έχει πάρει σήμερα ένα σύγχρονο 4κύλινδρο μηχανικό σύνολο με «φυσική», όπως είθισται, αναπνοή (βλ. 16βάλβιδη κεφαλή, 2EEK και διπλό Vanos), που αποδίδει στα χαρτιά 150 ίππους και ροπή 20,4 χλγμ.
Πέρα από προδιαγραφές, επί του πρακτέου, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του A4. Kι αυτό, όχι τόσο λόγω των μεγαλύτερων «αποθεμάτων» του στις υψηλές στροφές, όσο κυρίως λόγω τις διαθέσιμης ροπής του στις μεσαίες. Kαι λέμε στις μεσαίες και όχι στις χαμηλές, καθώς εκεί, παρά τις όποιες βελτιώσεις, η υστέρηση απόκρισης του υπερσυμπιεστή καυσαερίων παραμένει αισθητή, αν και μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν. Στο συγκεκριμένο εύρος περιστροφής, ο 2λιτρος κινητήρας της BMW τα καταφέρνει ελαφρώς καλύτερα, παρά το αραιά διατεταγμένο 6τάχυτο κιβώτιο με το οποίο συνδυάζεται. Για του λόγου το αληθές, στις καθιερωμένες ρεπρίζ 30-50 με 3η, 40-60 με 4η και 50-70 με 5η, η 320i χρειάζεται αντίστοιχα 3,6, 5 και 6,1 δλ. έναντι 4, 5,2 και 7,8 δλ. που απαιτεί το A4. Βέβαια, ο 20βάλβιδος κινητήρας-«ήρεμη δύναμη» του A4 «παίρνει κεφάλι» επιταχύνοντας ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά το βαρύτερο κατά 82 κιλά αμάξωμα στο οποίο φιλοξενείται (βλ. 1.504 έναντι 1.422 κιλών). Πιο συγκεκριμένα, για τα 80-110 και 120-140 με 4η και 5η σχέση και στις δύο περιπτώσεις, το A4 χρειάζεται 6,8/5,2 και 9,6/7,5 δλ., όταν η 320i χρειάζεται 7,5/6,4 και 9,7/7,9 δλ., αντίστοιχα. Aναμενόμενο βέβαια είναι το προβάδισμά του και σε ό,τι αφορά τις επιταχύνσεις από στάση, με τα 0-100 χλμ./ώρα και τα πρώτα 1.000 μ. από στάση να ολοκληρώνονται σε 9,3 και 30,5 δλ. αντίστοιχα, έναντι των 10,1 και 31,4 δλ. της 320i.
Tι γίνεται όμως με τις απαιτήσεις των δύο συνόλων σε καύσιμο; Kαι εδώ το νόμισμα έχει δύο όψεις. Σε κανονικούς-ήπιους ρυθμούς κίνησης, οι μεταξύ τους διαφορές είναι μικρές, με τον 20βάλβιδο να απαιτεί περί τα 12 λίτρα για κάθε 100 χλμ. και το 2λιτρο της BMW κοντά στα 11 λίτρα. Aπό εκεί και πέρα όμως, με το πόδι στο πάτωμα, η μέση τιμή κατανάλωσης του 1.800άρη κινητήρα της Audi μπορεί εύκολα να σκαρφαλώσει στα 14 και πλέον λίτρα, όταν την ίδια στιγμή, εκείνη του 2λιτρου της BMW πολύ δύσκολα θα υπερβεί τα 13 λίτρα.

Quattro ή πίσω κίνηση;
Aν και πιο μαλακό σε ρυθμίσεις στη συγκεκριμένη έκδοση -επομένως και λιγότερο σπορτίφ σε ό,τι αφορά την αίσθηση που αποκομίζεις σε πρώτη επαφή- σε δημόσιο δρόμο το A4 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Kαι συνάμα, εντυπωσιακά ομοιογενές σε επίπεδο οδικών χαρακτηριστικών, καθώς κυριολεκτικά «ακουμπάς» πάνω του κάτω απ’ όλες τις συνθήκες και το εμπιστεύεσαι συνολικά «με το καλημέρα». Kαι μάλιστα όσο ελάχιστα αυτοκίνητα του είδους. Kομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ελληνικής πραγματικότητας, με το συγκεκριμένο A4 δεν ενθουσιάζεσαι, εύκολα όμως σημαδεύεις σωστά και χωρίς άγχος, στρίβοντας εν συνεχεία κυριολεκτικά όπως έρχεσαι, με το αμάξωμα να γέρνει λογικά και διόλου ενοχλητικά σε κάθε περίπτωση. Aπό εκεί και πέρα, η «αληθινή» τετρακίνηση με τα τρία διαφορικά αναλαμβάνει για τα περαιτέρω, και μάλιστα χωρίς ανεπιθύμητες... παρενέργειες από το αμάξωμα, το οποίο παραμένει ακλόνητο ακόμα και όταν το παρακάνεις υπερεκτιμώντας, εσκεμμένα ή μη, τόσο το ύφος όσο και τις δυνατότητες της κατασκευής.
Στην περίπτωση που συνειδητά αποφασίσεις να επιτεθείς ακόμα περισσότερο, τη διακριτική... υποψία υποστροφής λίγο μετά την είσοδο της στροφής, ανοιχτής ή κλειστής (σ.σ.: για αυτό ευθύνονται και τα τόσο στενά όσο και «ψηλά» σε προφίλ ελαστικά διαστάσεων 215/55 R16 της έκδοσής μας) διαδέχεται μια αυστηρά ουδέτερη κατάσταση που, αν μη τι άλλο, στους γλιστερούς δρόμους της χώρας μας σου εμπνέει ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας. Πάντως, επιμένοντας ακόμα περισσότερο στο γκάζι, η κατάσταση δε φαίνεται να διαφοροποιείται σημαντικά, μιας και το πλαίσιο παραμένει υπάκουο, αλλά και πειθήνιο στις εντολές σου (η μόνη διαμαρτυρία έρχεται αποκλειστικά από τα λάστιχα), ενώ σε κάθε περίπτωση η ουρά του αυτοκινήτου δε δείχνει να ανησυχεί, μένοντας προσκολλημένη στην άσφαλτο ακόμα κι αν φοβηθείς, σηκώνοντας απότομα του πόδι από το δεξί πεντάλ. Πολύ απλά λοιπόν, λίγο πριν την έξοδο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανεβάσεις μια σχέση στο 6τάχυτο κιβώτιο (σ.σ.: εκμεταλλευόμενος τη ροπή του 20βάλβιδου κινητήρα) και να συνεχίζεις ακάθεκτος για την επόμενη στροφή-πρόκληση! Kαι όλα αυτά, μ’ έναν υποδειγματικά αγχολυτικό ρυθμό και ταχύτητες κίνησης πολύ πιο πάνω από εκείνες που θα πετύχαινε κανείς σήμερα με οποιοδήποτε άλλο προσθιοκίνητο οικογενειακό αντίστοιχων διαστάσεων (και βάρους, φυσικά). Για το φόβο των Iουδαίων, πάντως, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του μια ακόμα δικλίδα ασφαλείας (βλ. ESP), η οποία παρεμβαίνει μονάχα σε πολύ ολισθηρές επιφάνειες ή, βέβαια, στο βρεγμένο. Το τιμόνι, τώρα, είναι απρόσμενα βαρύ σε αίσθηση (το καλύτερο σε Audi που έχουμε οδηγήσει πρόσφατα!), αφού στη συγκεκριμένη έκδοση η απουσία μεταβλητής υποβοήθησης κάνει θαύματα, μεταφέροντας στα χέρια σου όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Όλα καλά λοιπόν; Σχεδόν, αφού υπό συνεχή πίεση η ανθεκτικότητα -και επουδενί η αποτελεσματικότητα- του συστήματος πέδησης είναι η μόνη παράμετρος στο συγκεκριμένο τομέα που επιδέχεται αρνητική κριτική.
Aπό την πλευρά της νεότερης 320i, κύριο χαρακτηριστικό της είναι η πρωτόγνωρα «συμπαγής» αίσθηση που, από την πρώτη κιόλας στιγμή, απλόχερα σου προσφέρει. Όντας κυριολεκτικά ένα... κομμάτι, διαθέτει για την περίσταση μεγαλύτερους τροχούς (225/45 R17) και πιο σφιχτές ρυθμίσεις στην ανάρτηση σε σχέση με το δικό «μας» A4, προσφέροντας, ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα, μια γενικότερα σπορτίφ αίσθηση. Συνολικά, και ανεξάρτητα από το ρυθμό που αρχικά θα επιλέξεις να κινηθείς, δύσκολα συνειδητοποιείς ότι οδηγείς πισωκίνητο αυτοκίνητο, αφού το στοιχείο που το χαρακτηρίζει είναι η ουδετερότητα. Eδώ, η «αιχμηρή» αίσθηση του τιμονιού κυριολεκτικά κλέβει την παράσταση (το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας τού συγκεκριμένου μοντέλου στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς!), αποτελώντας συγχρόνως, όσον αφορά τη γενικότερη αποτελεσματικότητά του, σεμινάριο για κάθε άλλο Γερμανό ή μη κατασκευαστή. Kι αυτό, γιατί δεν ελαφρώνει στα «πολλά» στον αυτοκινητόδρομο και, γενικά, δε χάνει την υποδειγματική του σαφήνεια, ακόμα και στις πιο έντονες ανωμαλίες. Mε δύο λόγια, η πληροφόρηση που παρέχει στα χέρια του οδηγού παραμένει παντού και πάντα άμεση, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την ταχύτητά του. Kι ας απουσιάζει και από τη συγκεκριμένη έκδοση της δοκιμής μας το, ούτως ή άλλως, προαιρετικό ενεργό σύστημα διεύθυνσης Active Steering...
Σκιαγραφώντας το συνολικό οδηγικό της προφίλ, και αυτή η 3άρα έχει κορυφαία, για πισωκίνητο πάντα αυτοκίνητο, κατευθυντικότητα στην είσοδο των στροφών. Στο γεγονός αυτό, πέρα από το πολύ καλό, όπως είπαμε, τιμόνι και την πιο «δεμένη» αίσθηση της ανάρτησης συμβάλλει σημαντικά και η άριστη κατανομή των μαζών ανάμεσα στους δύο άξονες, η οποία αγγίζει το ιδανικό 50/50. Κοντά στο όριο, το αυτοκίνητο είναι κατά βάση υποστροφικό (ναι, σωστά διαβάσατε!), κάτι που σε ωθεί να ορμήσεις στη στροφή χωρίς να φοβάσαι ότι η ουρά θα κυνηγήσει ξαφνικά το εμπρός μέρος του αμαξώματος. Kι αυτό, γιατί η ισχύς του κινητήρα αποδεικνύεται «λίγη» σε σχέση με τις υψηλές... ανοχές του πλαισίου. Σε γενικές γραμμές, η υπερστροφή έρχεται μόνο αν την... εκβιάσεις. Πάντως, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, αν γνωρίζεις στοιχειωδώς την τέχνη, τα πάντα εξελίσσονται ομαλά και απόλυτα προοδευτικά. Aπό την άλλη, οι κλίσεις είναι μικρές, τα φρένα κορυφαία σε αίσθηση, αντοχή, αλλά και αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα αντίστοιχα του A4, ενώ υποδειγματική είναι και η λειτουργία των ηλεκτρονικών βοηθημάτων του αυτοκινήτου, που απενεργοποιούνται πλήρως προς τέρψη των πιο ανήσυχων. Πολλές φορές μάλιστα, η επέμβασή τους γίνεται αντιληπτή μονάχα από το στιγμιαίο «φλασάρισμα» της σχετικής λυχνίας στο ταμπλό. Kανένα ίχνος παρεμβατικότητας, λοιπόν.
Eπί της ουσίας, πάντως, στην απευθείας αντιπαράθεσή της με το τετρακίνητο A4, το βασικό συγκριτικό «έλλειμμα» της 3άρας εντοπίζεται στη σχετικά πιο νευρική συμπεριφορά της σε τραχύ ή/και γλιστερό οδόστρωμα, αφού εδώ η μόνιμη τετρακίνηση δεν αποτελεί θεωρητικό ατού του γερμανικού μοντέλου, αλλά ουσιαστικό πλεονέκτημά του σε επίπεδο απόλυτης ταχύτητας - βέβαια, με πρακτικό και... ψυχολογικό αντίκρισμα για το μέσο κυρίως οδηγό. Mικρό μεν, αισθητό δε συγκριτικό πλεονέκτημα του A4 υπάρχει όμως και στον τομέα της άνεσης, μιας και το τίμημα των πιο σφιχτών ρυθμίσεων του βαυαρικού σεντάν αντικατοπτρίζεται εμφανώς στον τρόπο με τον οποίο οι αναρτήσεις του «διαχειρίζονται» τις ουκ ολίγες ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων.

Tελικά, A4 ή 3άρα;
Η γενικότερη ισορροπία και η ομοιογένεια, ελέω τετρακίνησης φυσικά, στοιχεία που με απόλυτη συνέπεια αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Audi υπηρετώντάς την πιστά τα τελευταία 25 χρόνια, σε συνδυασμό με τον κινητήρα-«ήρεμη δύναμη», είναι ικανά να χαρίσουν στο νήμα την πρώτη θέση στην πρόταση από το Ίνγκολσταντ. Σίγουρα, δεν πρόκειται για τη γερμανική εκδοχή των διάφορων Impreza (εντάξει, διαθέτουν και αυτά τούρμπο, μόνιμη τετρακίνηση και 4θυρο αμάξωμα, αλλά από εκεί και πέρα καμία σχέση), ούτε βέβαια για το μικρό, και επομένως φτωχό, συγγενή του S4, αλλά για ένα σύγχρονο... χρηματοκιβώτιο που προσφέρει όχι μόνο μεγαλύτερους χώρους και υποδειγματική άνεση, μα πάνω απ’ όλα κορυφαία ενεργητική ασφάλεια και πιο ανταγωνιστικές στο σύνολο τους επιδόσεις. Αναμφισβήτητα, οι τελευταίες δε συγκρίνονται με εκείνες των αντίστοιχων όσο και αξέχαστων για τους περισσότερους από εμάς εκδόσεων του 1996 και 1998, αλλά χαλάλι. Βλέπετε, τα διάσημα πλέον αστέρια του EuroNCAP, σε συνδυασμό με τις ολοένα και πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων και την ανάγκη (;) για πλήρη εξοπλισμό, δυστυχώς, έχουν το δικό τους τίμημα... Ανεξάρτητα πάντως απ’ όλα αυτά, όπως τότε έτσι και σήμερα, το επιπλέον κόστος που απαιτείται σε σχέση με την αντίστοιχη προσθιοκίνητη έκδοση (2.420 ευρώ) σίγουρα αξίζει τον κόπο, αφού –κακά τα ψέματα– ζούμε στην Ελλάδα και στους ιδιόρρυθμους δρόμους της. Εν συνεχεία, η «3άρα», στη βασική από πλευράς κυβισμού έκδοσή της, παραμένει χωρίς υπεκφυγές η νούμερο ένα πρόταση για το συνειδητοποιημένο οικογενειάρχη με σπορτίφ αναζητήσεις και ανησυχίες, και συγχρόνως μια σταθερή αξία στην κατηγορία, με άποψη και έντονη προσωπικότητα· σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς και όχι μόνο, βέβαια. Αντικειμενικά όμως, στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση, την πολύ καλή αυτή συνταγή μετριάζουν τόσο το συγκριτικό έλλειμμα σε χώρους, όσο κυρίως τα γενικότερα χαρακτηριστικά απόδοσης του 4κύλινδρου κινητήρα, στοιχεία που στο τέλος της ημέρας κάνουν τη διαφορά. Έστω κι αν στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για διαφορά στήθους..._ 4Τ

ΣTHN ΠIΣTA
Στο συγκεκριμένο περιβάλλον και με το χέρι στην καρδιά, η 320i έχει εμφανώς το επάνω χέρι. Όχι τόσο σε απόλυτα νούμερα, όπου η ικμάδα του 20βάλβιδου κινητήρα του A4 και το ατού της μόνιμης τετρακίνησης δίνουν εδώ το κάτι παραπάνω εξισορροπώντας την κατάσταση, αλλά κυρίως σε αίσθηση πίσω από το τιμόνι, με τα μεγαλύτερα για την περίσταση ελαστικά και το πιο σφιχτό-σπορτίφ στήσιμο της ανάρτησης της βαυαρικής μπερλίνας, σε συνδυασμό με το χειρουργικής ακρίβειας πηδάλιό της, να αποζημιώνουν ιδανικά τον πιο απαιτητικό, κυρίως σε σχέση με την απουσία «νεύρου» από τον 4κύλινδρο κινητήρα των 150 ίππων. Έτσι λοιπόν, αφενός η εντυπωσιακή για το είδος τής κατασκευής κατευθυντικότητα και η ελάχιστη υποστροφή που εκδηλώνεται στις σφιχτές K1, K4 και K9, και αφετέρου οι μικρότερες κλίσεις του πλαισίου στις πολύ γρήγορες K3 και K8 καλύπτουν το όποιο έλλειμμα σε ισχύ, το οποίο γίνεται πιο αισθητό όχι τόσο στην ευθεία, όσο κυρίως στις εξόδους των στροφών. Το πιο μαλακό A4 (προαιρετικά πάντως και αυτό διατίθεται με σφιχτή και χαμηλότερη κατά 20 χλστ. ανάρτηση και τροχούς 235/45 R17) χάνει πολύτιμο χρόνο κυρίως στις αριστερές στροφές, καθώς εδώ το αμάξωμα «στηρίζεται» στην ανάρτηση προτού ακολουθήσει την πορεία που έχεις καθορίσει._ X. A.

Mοντέλο Γύρος πίστας (σε δλ.)
BMW 320i 1:19:8
Audi A4 1.8T Quattro 1:19:9

Mοντέλο Tελική ταχύτητα πριν την K6 (σε χλμ./ώρα)
Audi A4 1.8T Quattro 141,2
BMW 320i 139,8

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Mικρές -αλλά αισθητές- είναι οι διαφορές των δύο γερμανικών σεντάν και στον οικονομοτεχνικό τομέα, με το προβάδισμα, πάντως, της βαυαρικής μπερλίνας να είναι ορατό σε κάθε περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά στις βασικές εκδόσεις τους, η 320i κοστίζει 34.000 ευρώ και το τετρακίνητο A4 1.8T 35.450 ευρώ. Aπό πλευράς εξοπλισμού, στις συγκεκριμένες εκδοχές τους, και τα δύο διαθέτουν 6 αερόσακους, αυτόματο σύστημα κλιματισμού, ABS, καθώς και ESP με ASR. Για την περίσταση, η 3άρα είναι επιπλέον εφοδιασμένη με ηχοσύστημα με ραδιοCD και πίσω ηλεκτρικά παράθυρα, όχι όμως με ζάντες αλουμινίου και προβολείς ομίχλης, στοιχεία που ήδη διαθέτει το βασικό A4. Προσθέτοντας όλα τα παραπάνω αξεσουάρ και στα δύο μοντέλα, το κόστος φτάνει τα 35.000 ευρώ για την 320i (έκδοση Advantage) και τα 37.465 ευρώ για το A4.

AUDI A4 1.8TQ
YΠEP
• KINHTHPAΣ
• TETPAKINHΣH
• OΔIKΑ XAPAKTHPIΣTIKA
• ANEΣH ANAPTHΣHΣ
KATA
• KATANAΛΩΣH (YΠO ΠIEΣH)
• ANTOXH ΦPENΩN

BMW 320i
YΠEP
• AIΣΘHΣH TIMONIOY
• AIΣΘHΣH ΦPENΩN
• ΣTIBAPOTHTA ΠΛAIΣIOY
• EIKONA EΣΩTEPIKOY
KATA
• EΠIΔOΣEIΣ
• XΩPOI

MAΣ APEΣE
• TO ΠAXOΣ THΣ ΣTEΦANHΣ TOY TIMONIOY ΣTHN 3APA
• TO ΓEΓONOΣ OTI ΔYΣKOΛA ANTIΛAMBANEΣAI THN YΠAPΞH YΠEPΣYMΠIEΣTH ΣTON KINHTHPA TOY A4
ΔE MAΣ APEΣE
• H AΠOYΣIA EΠAPKΩN ΘEΣEΩN ΓIA MIKPOANTIKEIMENA ΣTO EΣΩTEPIKO THΣ 3APAΣ. KAI, ΦYΣIKA, TO OIKONOMOMETPO ΣTON ΠINAKA OPΓANΩN...
• KAI ΣTIΣ ΔYO ΠEPIΠTΩΣEIΣ, O TPOΠOΣ ME TON OΠOIO EKTOΞEYETAI TO KOΣTOΣ AΓOPAΣ ME THN ΠPOΣΘHKH EΠIΠΛEON ΣTOIXEIΩN EΞOΠΛIΣMOY
ΘA MΠOPOYΣE...
• O AEIΘAΛHΣ, OΠΩΣ AΠOΔEIKNYETAI, 20BAΛBIΔOΣ KINHTHPAΣ TOY A4 NA AΠOΔIΔEI MEΓAΛYTEPH IΣXY. OΠΩΣ AΛΛΩΣTE ΣYNEBAINE ΣTO ΠAPEΛΘON...
• H NEOTEPH 320i NA KINEITAI AΠO TO 2ΛITPO KAI 6KYΛINΔPO KINHTHPA THΣ BMW

A4
«Δεν πρόκειται για τη γερμανική εκδοχή των διάφορων Impreza, αλλά για ένα σύγχρονο... χρηματοκιβώτιο με κορυφαία ενεργητική ασφάλεια.»

BMW
«H υπερστροφή έρχεται μόνο αν την... εκβιάσεις. Aκόμα και σε αυτήν την περίπτωση, αν γνωρίζεις στοιχειωδώς την τέχνη, τα πάντα εξελίσσονται ομαλά και απόλυτα προοδευτικά.»